Meerdere bankrekeningen – Hoe houd jij het overzicht?

Heb jij ook meerdere bankrekeningen of heb je hier misschien al eens over nagedacht? De kans is groot dat het antwoord op een van die twee vragen ‘ja’ is. Het hebben van meerdere bankrekeningen is een ware trend tegenwoordig. Veel gezinnen verdelen hun inkomsten en uitgaven over verschillende rekeningen om zo een beter inzicht te krijgen in hun financiën. Er wordt vaak gebruik gemaakt van gezamenlijke rekeningen, persoonlijke rekeningen en verschillende spaarrekeningen. Maar wat is de precies de invloed van het hebben van meerdere bankrekeningen en hoe kan je hier het best mee omgaan?

Waarom meerdere bankrekeningen toevoegen?

1.       Privéuitgaven

Een eerste reden is de mogelijkheid om zelf privéuitgaven te doen. Wanneer het totale inkomen op één gezamenlijke rekening binnenkomt kan er discussie ontstaan over de privé-uitgaven, omdat hier nog geen afspraken over zijn gemaakt. Met persoonlijke rekeningen naast de gezamenlijke rekening kan je op een overzichtelijke manier onderscheid maken in gezamenlijke- en privéuitgaven.

2.       Vaste lasten

Door een rekening te openen specifiek voor betaling van de vaste lasten is direct duidelijk hoeveel er aan vaste lasten wordt uitgegeven per maand. Zo word je bewuster van de grootte van het bedrag, maar vergeet je ook nooit de vaste lasten te betalen.

3.       Budgetten en spaardoelen

Warren Buffett sprak ooit de wijze woorden “Do not save what is left after spending; spend what is left after saving.” Als je blijft wachten tot het eind van de maand zal er nooit een lekker bedrag overblijven om te sparen. Zo zit de mens nou eenmaal in elkaar. Wanneer je een specifiek spaardoel hebt kan het daarom slim zijn hier een aparte spaarrekening voor te openen. Op deze manier is het makkelijk zichtbaar hoeveel er nog gespaard moet worden voor het doelbedrag bereikt is, wat bovendien een extra duwtje in de rug kan zijn om eens wat vaker een bedrag over te maken naar deze rekening.

Hou houd je het overzicht?

Genoeg redenen dus om meerdere bankrekeningen te openen, maar hoe houd je deze bij? De financiële administratie kan een stuk ingewikkelder en tijdrovender worden als je een goed overzicht wil bewaren over al deze rekeningen.

Op dit moment geven de grote banken al een aantal mogelijkheden om de verschillende rekeningen bijeen te brengen. Zo kunnen klanten van de ABN AMRO, die ook een rekening bij een andere bank hebben vanaf deze maand aangeven dat ze hun rekeninginformatie willen inzien in de Mobiel Bankieren-app en in het Internetbankieren. Dit is bijvoorbeeld op dit moment al mogelijk met Rabobank rekeningen. Daarnaast is het zowel bij de ING als bij de Rabobank al mogelijk je bunq-rekening zichtbaar te maken, zodat je vanuit de apps het geld van de bunq-rekening kunt bekijken en vanuit daar geld kunt overmaken. Een beperking van deze functionaliteiten is echter dat je wel inzicht krijgt in een andere rekening, maar dat je er verder maar weinig nog mee kan doen. Hier zal Bittiq na de zomer verandering in brengen. 

Bittiq to the rescue 

Vanaf december zal de vernieuwde Cashws app het mogelijk maken om verschillende rekeningen te koppelen, waarbij niet alleen inzicht wordt gegeven in het saldo, maar de uitgaven ook gecategoriseerd kunnen worden. Ben jij van de meerdere rekeningen trend? Zeg dan gedag tegen je Excel sheets en andere tools om de administratie op orde te houden. Met de Cashws app krijg jij in één oogopslag inzicht in jouw financiële situatie. Bovendien is in de vernieuwde versie van de app onze nieuwste feature; de ‘vrije ruimte’, geïntegreerd, zodat het makkelijker dan ooit wordt om te zien hoeveel geld jij precies aan het eind van de maand overhoudt nadat alle vaste lasten en spaarpotjes zijn betaald. 

Klinkt dit goed in de oren en wil je graag up to date blijven over de ontwikkelingen? Klik dan hier en word één van onze eerste geluksvogels.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *